Stadsbestuur toont weinig respect voor volkstuintjes

06 Mei 2018

Stadsbestuur toont weinig respect voor volkstuintjes

Er heerst diep ongenoegen onder de huurders van de volkstuintjes aan de vesten in Lier: zonder enig overleg werd in opdracht van het stadsbestuur op de percelen een heel aantal bomen gerooid. Bovendien vrezen de huurders voor het voortbestaan van de volkstuintjes aan de vesten.

Op 19 maart jl. kregen de huurders van een volkstuintje aan de vesten een brief van het stadsbestuur. Tegen het reglement in stonden er op verschillende percelen bomen en het stadsbestuur kondigde aan dat het deze zou rooien. Alleen kregen de huurders deze brief nadat men al was gestart met het weghalen van de bomen.

‘Niks mis met het handhaven van een reglement, maar zonder enige voorafgaande communicatie dusdanig ingrijpen is meer dan een brug te ver en wellicht zelfs juridisch betwistbaar, stelt Katrien Vanhove, fractieleider voor Groen in de gemeenteraad en co-lijsttrekker voor Groen-Lier&Ko. Enkele waardevolle boomsoorten werden zomaar verwijderd en de huurders kregen een schamele brief met een stuntelig excuusVoor de zoveelste keer moeten we vaststellen dat N-VA en Open VLD amper geven om overleg met burgers, dialoog staat duidelijk niet het woordenboek van het stadsbestuur, aldus Katrien Vanhove. 

 De volkstuintjes zijn een vaste waarde langs de vesten in Lier. Al decennialang kunnen Lierenaars zonder tuin hier eigen groenten en fruit telen. ‘Ze zijn een stuk erfgoed in onze stad en verdienen een veel betere behandeling’, vervolgt Peter Caluwé, gemeenteraadslid voor GroenVoor de huurders van de volkstuintjes is het niet helemaal duidelijk of de deze wel zullen blijven verder bestaan op hun huidige locatie.

Peter Caluwé: ‘In het plan voor het landschapspark Pallieterland is er weliswaar ruimte voorzien die kan ingevuld worden met volkstuintjes. Maar moet dit dan ten koste gaan van de volkstuintjes aan de vestenHiervoor is er nu al een wachtlijst, dus ook een uitbreiding is een zeer denkbare optie. Tijd dus voor het stadsbestuur om kleur te bekennen.  

 Volkstuintjes bieden een uitgelezen kans om lokaal aan duurzaamheid te werken. ‘Naast het kweken van eigen gewassen, kan er ook gecomposteerd worden, ontstaat er een gemeenschapsgevoel en krijgen ook kinderen de kans om in aanraking te komen met kleinschalige landbouw. Er is duidelijk vraag naar meer van dit soort initiatieven, dus we hopen dat het stadsbestuur oog heeft voor de noden van de burger en de ruimte voor volkstuintjes uitbreidt,’ rondt Peter Caluwé af.